Adó 1%

Adó 1% számla szám: 18633832-1-12

Bejelentkezés

Online felhasználók

Nincs

Pontos idő

Egyesület története

Egyesületünk jogelődje 1981. április 12.-én alakult, „Nyugállományú Tisztek és Tiszthelyettesek Klubja” néven, 14 fő alapító taggal. Legnagyobb sajnálatunkra közülük már senki nem él.

Kezdettől fogva rendszeres klubélet folyt. Rendeztek ulti versenyt, kirándulást, közös vacsorákat, pince partikat, szalonnasütéssel, kulturális rendezvényeket, bálokat, gyümölcsszedést.

Az évek során a létszám gyarapodott újabb belépő nyugállományúakkal, azok családtagjaikkal és volt polgári alkalmazottakkal.

              1989-ben, a társasági törvény rendelkezése alapján a klub átalakult, bejegyzését kérte a Cégbíróságánál „Nagyoroszi Község Nyugállományúak Egyesülete” megnevezéssel, nem közhasznú társadalmi szervezet kategóriában.

              1996-ban csatlakoztunk a Bajtársi Egyesületek Országos Szervezetéhez.

A helyi programok kiegészültek, rendszeresek vált az egyesület által szervezett gyógyüdülések. Sokáig Gyulán, majd az utóbbi időben már Hajdúszoboszlón.

2000 óta jelenthetjük ki, hogy mikrotérségi egyesület vagyunk, mivel tagjaink vannak Diósjenőn, Borsosberényben, Drégelypalánkon és Nagyorosziban egyaránt. Taglétszámunk elérte a bűvös 100 fős határt.

Sajnálatos módon azzal, hogy 2004-ben megszűnt a helyi alakulat, így elvesztettük az egyik legfontosabb támogatónkat. Ettől kezdve rendezvényeink általában önköltségesek.

Egyesületünk tagságának döntése alapján 2005 augusztusában, a fegyvernemi kötődés és a hagyományápolás előtérbe helyezés miatt, a „Nyugállományú Légvédelmi Tüzérek Bajtársi Egyesülete” nevet vette fel. Logójának, a Vezérkar Főnök engedélye alapján, a volt nagyoroszi légvédelmi alakulat karjelzését választotta. A taglétszámunk 60 fő körül stabilizálódott.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének és a Nyugdíjasok Országos Képviseletének szervezetünk tagja.

A helyi civil szervezetekkel a kapcsolatunk „laza”. Még az ingyenes, de kiemelkedő színvonalú rendezvényeinket sem igen látogatják. A Honvéd Balassi Bálint Sport Egyesület és a Községi Nyugdíjas Klub programjaikat csak önállóan végzik. Közös civil rendezvény a községben 2004 óta nem volt.

Nemzetközi kapcsolataink a szlovákiai barátainkkal már 2003-tól folyamatosak, ma is fejlődnek. De együttműködési megállapodás csak a Zselíz város több mint 200 tagú Nyugdíjas Klubjával van. Találkozóinkat az őszinte baráti légkör, az együtt gondolkodás, egymás tisztelete és a hasonló gondok, igények megoldása jellemzi. Minden kapcsolatunk rendezett, alapszabályszerű és a közösségeinkben politikamentes.

Együttműködési megállapodásunk van a váci Művelődés Házzal, amit folyamatosan ki tudunk használunk az egyesület kulturális életének fejlesztésében.

Az egyesület a vállalt feladatainak biztosítása érdekén, a megalakulásától, jó kapcsolatot ápol a Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnoksággal, illetve a neki alárendelt 8. sz. salgótarjáni Toborzó és Érdekvédelmi Irodával.

Az önkormányzatok közül jó a kapcsolatunk a nagyoroszi, borsosberényi és a horpácsi Önkormányzattal.

Az egyesület programjainak sikeres végrehajtás során, jó kapcsolatot tudtunk kiépíteni a balassagyarmati Nógrád Volán Zrt., az érsekvadkerti Takarék Szövetkezet, a Coop Zrt. nagyoroszi  boltjainak, a romhányi pékség, a nagyoroszi CF Mayer Zrt. vezetésével és dolgozóival, valamint a helyi vállalkozók egy részével. 

 

Megalakulása óta elnöke volt az egyesületünknek:

                          Orbán Dezső nyá. őrnagy

                          Misi József nyá. alezredes

                          Nagy János nyá. ezredes

                          Béke Ferenc nyá. alezredes

                          Csallóközi József

 

 

A JOGELŐD

„NYUGÁLLOMANYÚ TISZTEK ES TISZTHELYETTESEK KLUBJA”

ALAPÍTÓ TAGJAI

 Cservenák Pál nyá. honvéd alezredes

Kálmán Vilmos nyá. honvéd alezredes

Király Sándor nyá. honvéd őrnagy

Orbán Dezső nyá. honvéd őrnagy

Zágori László nyá. honvéd őrnagy

Méreg József nyá. rendőr százados

Tegzes János nyá. honvéd százados

Gál Sándor nyá. honvéd törzszászlós

Zóka Gábor nyá. honvéd törzszászlós

Kiss István nyá. honvéd zászlós

Szilágyi Ferenc nyá. honvéd zászlós

Varga István nyá. honvéd zászlós

Vincze László nyá. honvéd zászlós

Szloboda István nyd. polgári alkalmazott

Módosítás: (2011. november 07. hétfő, 09:43)