Adó 1%

Adó 1% számla szám: 18633832-1-12

Bejelentkezés

Online felhasználók

Nincs

Pontos idő

Ábri Kálmán

Tisztelt Csallóközi József, Tisztelt Elnök Úr!

Az elmúlt hétvégén fiaim és unokáim társaságában szóba került a mai kamaszok, ifjak jövőjének bizonytalansága. Nehéz ma elérhető célt megfogalmazni, amikor a továbbtanulás, az elhelyezkedés is pénzen és szerencsén múlik. Természetesen összehasonlítottuk a mai és az én ifjúkorom lehetőségeit, kötelezettségeit, többek között a sorkatonai szolgálat előnyeit és hátrányait. A beszélgetés során döbbentem rá, hogy éppen 40 éve szereltem le, fejeztem be 24 hónapos sorkatonai szolgálatom az MN 7486 sz. alakulatánál, Nagyorosziban, ahol távmérősként szolgáltam. Fantasztikus élmény még ma is visszagondolni a lövészetekre, az égbolton megjelenő „pamacsokra”, az éjszakai lövészet elbűvölő látványosságára és a telehold 24x-es nagyításban való csodálására.

 

A számítógép mellé ülve, különösebb elvárás nélkül beütöttem a keresőbe a DJA-6-ot és ekkor csoda történt. Minden elém tárult, ami körül vett engem 1970-72 között. Megtudtam, hogy Zsámbékon Fegyvernemi Emlékmúzeum van, ahol megtekinthetők az általunk használt eszközök. A képek megtekintése közben különös érzés volt újra látni a szép emlékeket, hiszen csakúgy mint a folyó, a medrében található durva követ, egy idő után széppé, simává koptatja, úgy maradtak el a szolgálat nehéz pillanatai és csak a szép emlékek maradtak meg. A képek megtekintése után már tudatosan kezdtem keresni újabb információt ifjú korom 2 évének helyszínéről. Ekkor találtam az Önök weblapjára, aminek minden sorát még az éjszaka folyamán elolvastam.

 

Tisztelt Uram!

Önök fantasztikus munkát végeztek. Katonai alapossággal, igényesen összeállították a Helyőrség és a lőtér történetét, külön időrendbe szedve azt a sok átalakulást, hovatartozást, fejlődést, aminek – ha pici részben is, de – résztvevője voltam. A hivatásos tiszti- és tiszthelyettesi állomány névsorában több ismerőst találtam. Nagyon jó érzés látni, hogy a Nyugállományú Légvédelmi Tüzérek Bajtársi Egyesülete a történelem számára maradandót alkotott, a tagság aktív életet él, ápolja a belföldi és külföldi kapcsolatokat. Katonásan, alaposan előkészíti és bonyolítja rendezvényeit, amihez én, egy volt sorkatona, egy távmérős kívánok Önöknek sok sikert, jó egészséget és támogatókat terveik megvalósításához.

Csatolva küldök még néhány gondolatot, emléket, amelyek az 1970-72 között Nagyorosziban és Drégelypalánkon szerzett élményekből előkerültek.        Nosztalgia

Kisújszállás, 2012.06.05.

Üdvözlettel:

Ábri Kálmán honv.

Módosítás: (2013. január 28. hétfő, 17:07)